PADI Duikinstructeur worden bij Scubido: IDC en IE

De PADI duikinstructeur cursus heet het IDC, Instructor Development Course.

PADI duikinstructeur

Als je van het werken met mensen houdt, een passie hebt voor duiken en een heel bijzonder leven wilt leiden, word dan PADI Instructor. Door duikles te geven krijg je de kans om je liefde voor de waterwereld te delen met anderen terwijl je datgene doet waar je zoveel plezier aan beleeft – in en bij het water, en onder water.

PADI Open Water Scuba Instructors en PADI Assistant Instructors zijn de meest gevraagde duikprofessionals ter wereld omdat zij een opleidingsprogramma hebben afgerond dat wereldwijd de norm is voor de training van duikprofessionals. Je behaalt het PADI Instructor-brevet door toewijding en hard werken, maar de beloning is een baan waarbij je ongelooflijk mooie onderwateravonturen met anderen kunt delen – je zet hun leven, in positieve zin, op zijn kop en verrijkt die van jou zelf.

Ben jij er klaar voor om je te voegen bij toegewijde duikprofessionals die de meest vooruitstrevende en populaire duikcursussen van de wereld geven? Volg dan de Instructor Development Course en Go PROSM (word een duikprofessional).

duikintroductie

De instructeursopleiding van PADI, oftewel de Instructor Development Course (IDC), bestaat uit twee onderdelen – de Assistant Instructor (AI)-cursus en het Open Water Scuba Instructor (OWSI)-programma. De meeste duikprofessionals volgen de gehele IDC waarna ze het instructeursexamen doen (Instructor Examination; IE), de laatste stap bij het behalen van het PADI Instructor-brevet.

Als je met succes de AI-cursus afrondt behaal je het PADI Assistant Instructor-brevet. Als je er als AI klaar voor bent kun je het OWSI-programma volgen. Daarna volgt het IE om je uiteindelijk PADI Instructor-brevet te behalen.

Duikprofessionals die een instructeursbrevet hebben van een andere trainingsorganisatie komen mogelijk in aanmerking om rechtstreeks in te stromen in het OWSI-programma. Hiermee wordt eerdere instructeurstraining erkend en wordt het mogelijk gemaakt om binnen redelijke tijd PADI Instructor te worden.

scubido_duiken

Een PADI Divemaster die minimaal zes maanden al gebrevetteerd duiker is mag deelnemen aan de PADI-instructeursopleiding (IDC). Je moet ook:

  • Minimaal 60 duiken gemaakt en gelogd hebben en 100 duiken als je aan het instructeursexamen (IE) deelneemt.
  • Een Emergency First Response Primaire en Secundaire Zorg (reanimatie en eerste hulp)-cursus hebben gevolgd in de afgelopen 24 maanden.
  • Beschikken over een medische verklaring die in de afgelopen 12 maanden door een arts is ondertekend

Daarnaast moet je een Emergency First Response Instructor zijn maar dit brevet mag je ook behalen tijdens je instructeursopleiding.

In een periode van minimaal vijf dagen maar meestal iets van tien dagen leer je tijdens de IDC hoe je de kerncursussen van PADI moet geven. Je leert hoe je de lesstof moet organiseren en over moet brengen, hoe je vaardighedentraining moet verzorgen en buitenwaterduiken moet leiden. In wezen word je beter in het spreken in het openbaar en je wordt bijzonder goed in het demonstreren van vaardigheden terwijl je gelijktijdig de veiligheid voor de cursisten in de gaten houdt. De belangrijkste onderwerpen zijn

  • PADI-richtlijnen en -procedures voor cursussen die je mag geven en waarbij gedoken wordt
  • Leren, lesgeven en het PADI-systeem
  • Risicomanagement en duikveiligheid
  • De duikindustrie (The Business of Diving) en jouw rol als instructeur
  • Het vermarkten van duiken en verkooptechnieken

Het instructeursexamen, oftewel Instructor Examination (IE), is een tweedaags beoordelingsprogramma waarbij de instructeurskandidaat wordt beoordeeld op zijn didactische kwaliteiten, kennis van de duiktheorie, niveau van vaardigheden, kennis en begrip van het PADI-systeem, en professionaliteit in houding en gedrag.

PADI-instructeursexamens zijn gestandaardiseerd en worden gegeven door speciaal hiervoor opgeleide PADI Instructor-examinatoren. De organisatie van de locatie van het IE, de toetsomgeving en de examens is erop gericht om het IE zelf zo objectief mogelijk te laten plaatsvinden om de kunde van een kandidaat op een eerlijke en consistente manier te beoordelen. Alleen zij die voldoen aan de IE-uitvoeringsvereisten behalen het felbegeerde PADI Instructor-brevet. Er gelden kosten voor deelname aan een IE.

Waar vindt het IDC en het IE plaats en hoe ziet het IDC shema er uit?

Het IDC vindt plaats in Schoorl bij Divecenter Scubido, de zwembad lessen vinden plaats in het zwembad de Hout in Alkmaar en de buitenwater duiken vinden plaats in Vinkeveen zandeiland 4.

Het IDC duurt ongeveer tien dagen, twaalf als je de EFR-instructeurscursus meerekent.
De Course Director tijdens het IDC van Scubido zijn Erwin Ligthart en Rob Sijmons.
De Staff instructeurs tijdens het IDC zijn Barbara Joon en Harry Huisman.
Het examen vindt plaats op een lokatie in Nederland.

Over welke lesmaterialen moet ik beschikken?

Je moet tijdens de IDC over een aantal lesmaterialen beschikken.
PADI heeft drie verschillende kits samengesteld waar alle benodigde materialen in zitten.

Je hebt voor de IDC natuurlijk een volledige duikuitrusting nodig. Denk aan het volgende.

• vinnen voor zwembad en voor buitenwater
• zwembadpak (minimaal een 3mm-shorty)
• buitenwaterpak (voor Nederland is een droogpak aan te raden)
• alternatieve luchtbron (octopus)
• timer met seconden aflezing (horloge of computer)
• 2 x noodsignaleringsmiddel (fluitje of noodsignaal op inflator, deco-boeitje) • je eigen duik fles
• je eigen logboek (denk aan je 60/100 duiken!)

Voorwaarden voor deelname aan een IE

• Een IDC succesvol voltooid hebben, niet langer dan één jaar geleden
• Minimaal 100 gelogde duiken en 6 maanden gebrevetteerd als sportduiker • Bewijs van medische keuring, niet ouder dan 1 jaar

Neem contact op voor meer informatie of schrijf je direct in